Blogit

Blogit02.01.2020

Kuntarekryn vuosi 2019

Miltä näytti kunta-alan rekrytointi vuonna 2019? Missä päin Suomea ja millä toimialoilla rekrytoitiin ahkerimmin? Mitkä työpaikkailmoitukset olivat suosituimpia? Entä työnantajat?

Kunta-alan rekrytointi vuonna 2019

Kuntarekryn rekrytointijärjestelmän datasta näemme, että vuonna 2019 Kuntarekryn kautta rekrytointeja tehtiin 33 517 kappaletta (Tähän tilastoon kuuluvat ne rekrytoinnit, joiden alkamis- ja päättymispäivä ovat kuluvan vuoden sisälle, eli esimerkiksi jatkuvan haun rekrytoinnit eivät ole mukana tilastossa). Näissä rekrytoinneissa on ollut haettavana yhteensä 42 725 työpaikkaa. Huomiona, että yksi rekrytointi voi pitää sisällään useita työpaikkailmoituksia. Sijaisvälityksen kautta tehtiin 175 400 sijaisten täyttöä. Kunta-alan kilpailukyky osaavasta työvoimasta on säilynyt hyvänä ja työpaikkojen täyttöaste oli n. 73 %.

Yhteensä hakemuksia jätettiin 393 332 kappaletta.

Kuntarekry.fi- sivustolla vieraili vuoden 2019 aikana yli 2,43 miljoonaa kävijää. Yhteensä sivustolla vierailtiin yli 6,3 miljoonaa kertaa ja yhden istunnon aikana katsottiin keskimäärin 5,72 sivua. Eri sivujen katselukertoja oli yli 36 miljoonaa. Sivustolle saavuttiin ahkerimmin Googlen orgaanisen haun kautta sekä suoralla saapumisella. Myös sosiaalisen median sekä työnantajien omien urasivujen kautta sivustolle löydettiin ahkerasti.

Rekrytointi toimialoittain

Opetus-ja kulttuurialalla rekrytoinnit olivat kiivaimmillaan keväällä operekryjen aikana. Lisäksi hakupiikki oli nähtävissä myös alkusyksystä määräaikaisten sijaisten täytön aikoihin. Opettajia rekrytoitiin Kuntarekryn kautta 23 484 kappaletta, joista sijaisuuksia oli 9 592 kappaletta

Varhaiskasvatuksessa on myös runsaasti tarvetta työvoimalle. Varhaiskasvatuksen ammattilaisia rekrytoitiin 3251 kappaletta. Kulttuurialalla museoiden rekrytoinnit ja erilaisten liikunnanohjaajien työpaikat nousivat myös positiivisesti esiin.

Terveysalalla on tunnetusti jatkuvasti työpaikkoja tarjolla. Vuonna 2019 terveydenhuoltoalalla rekrytointeja oli 7 336 kappaletta. Eniten tarvetta oli lähihoitajille sekä sairaanhoitajille. Lähihoitajia rekrytoitiin myös oppisopimuskoulutuksilla aktiivisesti. Kuntarekryn kautta rekrytoitiin 2 483 kappaletta sairaanhoitajia ja 1 509 kappaletta lähihoitajia. Lääkäreille on myös runsaasti kysyntää ja eri puolilla Suomea rekrytoitiin yhteensä 1019 kappaletta. Terveysalan eri sijaisuuksia täytettiin yhteensä 115 564 kappaletta ja täytettyjä sijaisvuoroja oli 733 024.

Sosiaalialan osaajapulasta puhuttiin medioissa paljon vuoden aikana. Tämä näkyi osittain myös sillä, että laajalti eri puolilla Suomea haettiin sosiaalialan työntekijöitä. Sosiaalialan työpaikkoja oli vuoden aikana avoinna 6 202 kappaletta ja rekrytointeja tehtiin 4 572 kappaletta.

Tekninen ala ei ole ehkä se mihin kunta-alaan eniten mielletään. Kuitenkin teknisellä alalla kunnissa rekrytoinnit kävivät ahkerasti. Tekninen ala pitää sisällään laajasti eri työnimikkeitä, mutta eniten tarvetta oli tietohallinnon edustajille, palo-pelastusalan tekijöille sekä siivous- ja laitoshuoltopalveluihin. Yhteensä kuntien tekniselle puolelle oli avoinna 4 783 paikkaa ja rekrytointeja 3 039 kappaletta.

Hallinto- ja toimistotyö pitää sisällään myös paljon eri työnimikkeitä. Työtehtävät voivat vaihdella kunnanjohtajasta erilaisiin projektityöntekijöihin ja sihteerin tehtäviin. Hallinto- ja toimistotyön piiriin kunnissa oli avoinna 3 405 kappaletta työpaikkoja ja rekrytointeja 1 802 kappaletta.

Top 5 ahkerimmin rekrytoivat työnantajat

  • Oulun kaupunki
  • Kuopion kaupunki
  • Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymä
  • Turun kaupunki
  • Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri

Pienemmistä työnantajista erityismaininnat voidaan antaa Janakkalaan, Liperiin, Liminkaan sekä Ylivieskaan, jotka rekrytoivat kokoonsa nähden ahkerasti. Suuressa osassa kuntia rekrytointien määrä oli kasvussa.

Työpaikkoja alueittain selattiin ahkerimmin Kuopiossa, Turussa, Lahdessa, Oulussa sekä Jyväskylässä. Eniten hakemuksia saivat Oulu, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, VSSHP ja PHHYKY.

Suosituimmat työpaikkailmoitukset

Työpaikkailmoituksia julkaistiin Kuntarekryssä tänä vuonna ennätysmäärä, 68 909 kappaletta. Työpaikkailmoitusten joukosta esiin nousi etenkin kiinnostus kesätöihin. Kuntien kesätyöpaikkailmoituksia katsottiin yli miljoona kertaa. Kesätyöntekijöitä rekrytoitiin kunta-alalle 7 663 kappaletta.

Suosituimmat työpaikkailmoitukset kertovat organisaatioille myös onnistuneesta rekrymarkkinoinnista. Suosituimmissa työpaikkailmoituksissa oli suurta hajontaa, mutta kuntien omistavat yhtöit nostivat niissä itseään kärkisijoille. Yksittäiset suosituimmat työpaikkailmoitukset olivat Siunsoten työkokeiluhakemus, 2M-IT:n avoin harjoittelijahakemus sekä HSL:n palveluneuvoja –ilmoitus. Loppuvuodesta 2019 Kuntarekryn käyttöönottanut Espoon kaupunki nousi myös havittelemaan kärkisijoja Palveluvastaava työpaikkailmoituksellaan.

Suosituimmat työnantajat

Suosituimmat työnantajat kertovat niistä organisaatioista, joiden työnantajasivustolla on vierailtu eniten. Tilastoista nähdään, että Satakunnassa tehdään jotain oikein, koska kärkipaikat menivät Porin kaupungille ja Rauman kaupungille. Kajaanin kaupunki kiilasi kolmanneksi ohi Oulun kaupungin. Kärkiviisikon täydensi Eksote, joka oli samalla suosituin sairaanhoitopiiri. Kärkiviisikon vanavedessä tulivat hienosti Janakkalan kunta, Tornion kaupunki sekä Sastamalan kaupunki.

Top 5 työnantajien vierailumäärät

  • Porin kaupunki 28 552
  • Rauman kaupunki 22 147
  • Kajaanin kaupunki 20 323
  • Oulun kaupunki 18 396
  • Eksote 16 165

Kuntarekry esillä tapahtumissa

Vuosittain Kuntarekry & FCG Talent ovat esillä useissa tapahtumissa ympäri Suomen. Tänä vuonna olimme mukana 20 työnhakijoille suunnatuissa tapahtumissa sekä 8 työnantajille suunnatuissa tapahtumissa. Näiden lisäksi järjestimme 2 kpl KirkkoHR- ja 4 kpl Kuntarekry-päiviä pääkäyttäjille sekä vuoden suurimman tapahtumamme Rekrytoija 2019 –tapahtuman Tampereella, joka kokosi yhteen yli 100 rekrytoinnin ammattilaista. Myös supersuosittu Rekrybiili-kiertue pidettiin alkusyksystä Itä-Suomessa.

Mielenkiintoisia tilastoja ja havaintoja löytyi enemmän kuin tähän viitsii listata. Jos haluat tietää jotain tiettyä, vaikkapa oman organisaatiosi käyntimääriä, kysy rohkeasti. Hyvää alkavaa vuotta kaikille!

Haluatko tietää lisää? Ota yhteyttä

Lue lisää aiheista

Jaa kirjoitus