Blogit

Blogit12.01.2021

Kuntarekryn vuosi 2020

Vuosi 2020 oli kaikin puolin poikkeuksellinen ja ei varmaan lähelläkään sitä, mitä monet vuodelta odottivat. Mutta se on nyt takanapäin ja onneksi tunnelin päässä näkyy myös paljon valonpilkahduksia.

Mutta miltä näytti vuosi 2020 kunta-alan rekrytoinnin näkökulmasta? Missä päin Suomea ja millä toimialoilla rekrytointiin ahkerimmin? Mitkä työpaikkailmoitukset olivat suosituimpia? Entä työnantajat? Näihin löydät vastauksia tästä analytiikkapläjäyksestä.

Kunta-alan rekrytointi vuonna 2020

Kuntarekryn rekrytointijärjestelmän datasta näemme, että vuonna 2020 Kuntarekryssä oli avoimia työpaikkoja yhteensä 97470 kappaletta. Työpaikkailmoituksia julkaistiin yhteensä 38560 kappaletta. Huomiona, että yksi työpaikkailmoitus voi pitää sisällään useampia rekrytointeja. Yhteensä hakemuksia eri tehtäviin jätettiin 463 935 kappaletta.

Sijaisrekisterin kautta asiakkaamme tekivät 151 048 akuuttia sijaishakua ja saivat täytettyä 96 000 sijaisuutta, jotka sisälsivät huimat 1 125 868 työvuoroa. Kunta-alan kilpailukyky osaavasta työvoimasta on säilynyt hyvänä ja akuuttien sijaisuuksien täyttöaste oli n. 71% (2019 73 %).

Kuntarekry.fi- sivustolla vieraili vuoden 2020 aikana yli 3,2 miljoonaa kävijää. Yhteensä sivustolla vierailtiin yli 30 miljoonaa kertaa ja yhden istunnon aikana katsottiin keskimäärin neljää eri sivua. Sivustolle saavuttiin ahkerimmin Googlen orgaanisen haun kautta sekä suoralla saapumisella. Myös sosiaalisen median sekä työnantajien omien urasivujen kautta sivustolle löydettiin ahkerasti. Tämä vuosi oli Kuntarekryn historiassa ensimmäinen, jolloin mobiililaitteilla vierailtiin sivustolla useammin kuin tietokoneilla. Aika merkittävä merkkipaalu tämäkin.

Rekrytointi toimialoittain

Opetus- ja kulttuurialalla rekrytoinnit olivat kiivaimmillaan keväällä opettajarekrytointien aikana. Lisäksi hakupiikki oli nähtävissä myös alkusyksystä. Opettajien avoimia tehtäviä oli Kuntarekryssä yhteensä 8035 kappaletta, joista sijaisuuksia oli 5037 kappaletta.

Varhaiskasvatuksessa oli myös runsaasti tarvetta työvoimalle. Varhaiskasvatuksen tehtäviä oli avoinna yhteensä 14 387 kappaletta. Kulttuurialalla etenkin museoiden rekrytoinnit ja erilaisten liikunnanohjaajien työpaikat nousivat esiin.

Terveysalalla on tunnetusti jatkuvasti työpaikkoja tarjolla. Vuonna 2020 terveydenhuoltoalan rekrytointeja tehtiin järjestelmässä 13 470 kappaletta, joissa avoimena oli yhteensä 55 577 työpaikkaa. Eniten tarvetta oli lähihoitajille sekä sairaanhoitajille. Lähihoitajia rekrytoitiin myös oppisopimuskoulutuksilla aktiivisesti. Kuntarekryssä avoimia työpaikkoja tehtäväalueella ”sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat” oli 5197 kappaletta ja lähihoitajien avoimia työpaikkoja oli 4967 kappaletta.

Lääkäreille oli myös runsaasti kysyntää ja eri puolilla Suomea avoimia tehtäviä oli yhteensä 1019 kappaletta. Terveysalan eri sijaisuuksia täytettiin yhteensä 65449 kappaletta ja täytettyjä työvuoroja oli 665 500.

Sosiaalialan osaajapulasta puhuttiin medioissa paljon vuoden aikana. Tämä näkyi Kuntarekryssä niin, että ympäri Suomea haettiin sosiaalialan työntekijöitä. Sosiaalialan työpaikkoja oli vuoden aikana avoinna 40 166 kappaletta ja sosiaalialan rekrytointeja järjestelmässä tehtiin 4623.

Tekninen ala ei ole ehkä se mikä kunta-alaan eniten mielletään. Kuitenkin teknisellä alalla kunnissa rekrytoitiin ahkerasti. Tekninen ala pitää sisällään laajasti eri työnimikkeitä, mutta eniten tarvetta oli tietohallinnon edustajille, palo-pelastusalan tekijöille sekä siivous- ja laitoshuoltopalveluihin. Yhteensä kuntien tekniselle puolelle oli avoinna 5359 paikkaa ja rekrytointeja tehtiin 2943 kappaletta.

Hallinto- ja toimistotyö pitää myös sisällään paljon erilaisia tehtävänimikkeitä. Työtehtävät voivat vaihdella kunnanjohtajasta erilaisiin projektityöntekijöihin ja sihteerin tehtäviin. Hallinto- ja toimistotyön piiriin kunnissa oli avoinna 3918 kappaletta työpaikkoja ja rekrytointeja tehtiin 2188.

Top 5 ahkerimmin rekrytoivat työnantajat

  • Espoon kaupunki
  • Turun kaupunki
  • Oulun kaupunki
  • Tampereen kaupunki
  • Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

Pienemmistä työnantajista erityismaininnat voidaan antaa Janakkalaan, Liperiin, Liminkaan sekä Ylivieskaan, jotka rekrytoivat kokoonsa nähden ahkerasti. Vaikka vuosi oli haastava, rekrytointeja tehtiin runsaasti ja osissa kuntia rekrytointien määrä oli kasvussa.

Työpaikkoja alueittain selattiin ahkerimmin Tampereella, Turussa, Espoossa, Oulussa sekä Jyväskylässä. Eniten hakemuksia saivat Espoon kaupunki, Oulun kaupunki, Tampereen kaupunki, Turun kaupunki, Jyväskylän kaupunki, VSSHP, Kuopion kaupunki, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä, Lahden kaupunki ja Porin kaupunki.

Suosituimmat työpaikkailmoitukset

Työpaikkailmoitusten joukosta esiin nousi etenkin kiinnostus kesätöihin. Kuntien kesätyöpaikkailmoituksia katsottiin yli miljoona kertaa. Kesätyörekryjä tehtiin järjestelmään 1192 kappaletta, joissa avoimena oli yhteensä 11 051 kesätyöpaikkaa.

Suosituimmat työpaikkailmoitukset kertovat organisaatioille myös onnistuneesta rekrymarkkinoinnista. Kävijämäärä kertoo, että ilmoitus on ollut helposti löydettävissä ja myös herättänyt riittävästi kiinnostusta, että sitä on käyty katsomassa.

Viime vuoden katsotuimmat työpaikkailmoitukset olivat VSSHP:n hallinnollisen osastonhoitajan ilmoitus, Oulun kaupungin kesätyöilmoitus sekä VSSHP:n strategisen kehittämisen päällikön hakuilmoitus.

Kuntarekryyn kehitettiin vuoden aikana myös uudenlaisia mahdollisuuksia tehdä tehokkaampaa rekrymarkkinointia sekä työnantajamielikuvatyötä tukevia työkaluja. Esimerkkinä siitä voit käydä tutustumassa vaikkapa Porin kaupungin urasivuun.

Suosituimmat työnantajat

Suosituimmat työnantajat kertovat niistä organisaatioista, joiden työnantajasivustolla on vierailtu eniten. Tämän vuoden vieraillummaksi sivuksi nousi uudistunut organisaatio Koulutuskuntayhtymä OSAO Oulun seudulta ja Koillismaalta. Vanavedessä seuraa hieman etelämmästä Espoon kaupunki ja sitten satakunnasta Pori ja Rauma. Oulu pitää viimevuotiseen tapaansa myös listasijoituksensa kärkiviisikossa.

Iloksemme vuoden 2020 aikana Kuntarekry otettiin käyttöön myös useassa uudessa organisaatiossa. Yhteensä uusia Kuntarekryn käyttäjiä tuli 25 kappaletta, joista 15 oli kuntia. Uusia kuntia olivat esimerkiksi Kuortane, Lemi, Maarianhamina, Pelkosenniemi, Miehikkälä ja Virolahti.

Top 5 työnantajasivut

  • Koulutuskuntayhtymä OSAO
  • Espoon kaupunki
  • Porin kaupunki
  • Rauman kaupunki
  • Oulun kaupunki

Tapahtumiin emme juurikaan päässeet

Kuten kaikki tiedämme, tapahtumat jäivät vähäisiksi vuoden aikana, mutta osallistuimme kuitenkin muutamiin virtuaalisiin rekrytointitapahtumiin. Digitaaliset Kuntarekry-päivät sekä keväällä että syksyllä olivat jymymenestys ja molemmissa tehtiin uudet kävijäennätykset. Syksyn tapahtumaan osallistui huikeat 140 Kuntarekry-käyttäjää ympäri Suomen.

Kunta-alan työnantajamielikuvan kehittäminen ja monipuolisuuden esiintuominen olivat Kuntarekryn osalta isoja teemoja työnhakijamarkkinoinnissa ja näiden osalta aiomme myös jatkaa ensi vuoden osalta. Tapahtumien saralla meillä on ajatuksissa myös uudenlainen kunta-alan rekrytointitapahtumaa, mutta tästä tulemme kertomaan lisää myöhemmin. Pysykää kuulolla.

Mielenkiintoisia tilastoja ja havaintoja löytyi jälleen enemmän kuin tähän viitsii listata. Jos haluat tietää jotain tiettyä, vaikkapa oman organisaatiosi käyntimääriä, kysy rohkeasti.

Hyvää alkanutta vuotta!

-Kuntarekryn poppoo

Lue lisää aiheista

Jaa kirjoitus