Anonyymi rekrytointi

Rovaniemi rekrytoi anonyymisti - askel kohti yhdenvertaisempaa rekrytointia

Kuntarekryssä on jo jonkin aikaa ollut mahdollista hyödyntää anonyymirekrytointia tukevaa toiminnallisuutta. Tällöin ennen työpaikkailmoituksen julkaisua valitaan, että kyseessä on rekrytointi, jossa hakemukset käsitellään anonyymisti. Tämän jälkeen järjestelmä huolehtii, että hakijoiden tunnistetiedot eivät näy hakemuksia käsitteleville henkilöille ennen kuin anonyymisyys päätetään purkaa. Purkaminen tapahtuu yleensä haastatteluvaiheessa, jolloin jo muutoinkin selviää, kuka haastatteluun saapuu.

Rovaniemen kaupungilla henkilöiden yhdenvertaisuus on tärkeää ja sitä halutaan luonnollisesti korostaa myös rekrytoinneissa. Jututimme henkilöstöjohtaja Antti Määttää aiheeseen liittyen.

– Aloite ja halu anonyymiin rekrytointiin tuli sekä valtuustolta että myös viranhaltijoiden keskuudesta. Tasa-arvoisuus ja tasapuolisuus ovat meille tärkeitä arvoja ja näemme ne myös positiivisina kilpailutekijöinä työmarkkinoilla, Rovaniemen kaupungin henkilöstöjohtaja Antti Määttä kertoo.

Kokemukset anonyymista rekrytoinnista

Rovaniemellä kaikki esimiehet eivät vielä ole rekrytoineet anonyymisti, mutta toimintatapaa on tarkoitus jatkaa. Tavoitteena onkin jollain aikataululla käsitellä hakemuksia kaikissa yksiköissä anonyymisti.

– He jotka ovat tätä toiminnallisuutta jo kokeilleet, ovat antaneet positiivista palautetta. Kuntarekryn toimintamalli tuo mukanaan sen, että anonyymirekrytointi ei aiheuta kenellekään lisätyötä, vaan auttaa viemään rekrytointeja läpi siten kuten kuuluukin, hakijoiden osaamiseen ja pätevyyteen keskittyen, Määttä jatkaa.

Anonyymirekrytointi työnhakijan näkökulmasta

Työnhakijoille anonyymirekrytointi näkyy myös. Työpaikkailmoituksilla on selkeästi näkyvissä, että kyseessä on anonyymi rekrytointi. Siitä mitä se tarkoittaa, on myös helposti saatavilla lisätietoa.

Hakulomakkeella hakija täyttää normaalisti kaikki hakulomakkeen kentät, mutta hänellä on kuitenkin selkeästi nähtävillä, mitkä kentät ovat anonyymeja tietoja. Näin hän pystyy välttämään sitä, että hän kirjoittaisi tunnistetietoja sellaisiin kenttiin mitkä eivät ole anonyymeja. Tällä tavalla työnhakija pystyy myös omalta osaltaan vaikuttamaan myönteisesti anonyymin rekrytoinnin läpivientiin.

Rovaniemellä rekrytoidaan anonyymisti myös jatkossa

Rovaniemellä myös hakijoilta on tullut hyvää palautetta ja kiitosta siitä, että hakijoiden tasavertaiseen kohteluun kiinnitetään huomiota. Määttä kertookin, että Rovaniemen kaupungilla on tarkoitus myös tutkia yhteistyössä Lapin Yliopiston kanssa sitä, miten anonyymirekrytointi on heillä vaikuttanut rekrytointiin ja hakijakokemukseen.

Rovaniemellä anonyymirekrytointia tullaan jatkamaan ja laajentamaan kaikkiin rekrytointeihin tulevaisuudessa.

– Kuntarekryn toiminnallisuus tukee anonyymirekrytointia hyvin. Sen käyttäminen on helppoa ja vaivatonta, joten suosittelen muitakin organisaatioita kokeilemaan sitä anonyymisti käsiteltävissä rekrytoinneissa, toteaa Määttä.

Katso anonyymit rekrytoinnitKysy lisää