Blogit

Blogit21.04.2021

Mitä tapahtui Kuntarekry-päivässä?

Historian kolmannet virtuaaliset Kuntarekry-päivät järjestettiin kevätauringon paistaessa 20.4.2021. Päivän aikana päästiin jälleen pureutumaan kunta-alan rekrytoinnin polttaviin puheenaiheisiin, sekä vaihtamaan ajatuksia Kuntarekryn maailmasta. Kuntarekry-päivä keräsi linjoille taas mukavasti väkeä ja osallistujia oli yli 80.

Etätyöt ovat muokanneet rekrytointia kunta-alalla

Päivän avauksena FCG:n HR-ohjelmistojen johtaja Misa Leiber kertoi työelämän polarisaatiosta ja esitteli kunta-alan työtehtäviin kuluneen vuoden aikana tulleita muutoksia. Kunta-ala on vuoden aikana kokenut suuren mullistuksen ja tehnyt jättimäisen digiloikan. Viimeisin vuosi on tuonut epätasa-arvoa eri alojen rekrytoinneille, mutta nykyinen tilanne kuitenkin näyttää, että rekrytointien määrä on kasvussa. Esimerkiksi kesätyöntekijöitä tullaan kuntaorganisaatioihin palkkaamaan ennätysmäärä tulevaksi kesäksi.

Misa teki myös puheenvuoronsa aikana kyselyn osallistujille siitä, miten lisääntynyt etätyö ja etätiimit ovat muuttaneet organisaatioiden rekrytointiprosessia. Vastausten perusteella suurin osa organisaatioista on etätyön lisääntyessä panostanut työnantajamielikuvan luomiseen ja pyrkinyt paremmin kertomaan siitä millainen työyhteisö on. Myös videohaastatteluiden käyttöön on panostettu laajasti ja mukaan on otettu myös uusia mahdollisuuksia hoitaa uusien työntekijöiden perehdytyksiä digitaalisesti.

Kuntarekry.fi -sivuston kehitys

Ensimmäisessä puheenvuorossa Kuntarekry.fi -sivuston kehittämisestä vastaava Anne-Mari Mourukoski esitteli millaisia uudistuksia Kuntarekry.fi -sivustolle on kehitetty sitten viime Kuntarekry-päivien. Kehittäminen on jatkuvaa tekemistä ja sen tueksi on kerätty aktiivisesti toiveita sekä työnantajilta että työnhakijoilta. Kehityksessä seurataan myös aktiivisesti trendejä ja sivuille tuotetaan myös säännöllisesti työnhakijoita kiinnostavaa sisältöä ja vinkkejä työnhaun tueksi.

Kuntarekry.fi -sivustolle on tuotu alkuvuoden aikana kymmeniä uudistuksia, esimerkiksi työpaikkailmoitusten kysymysten vastaukset saa nyt ladattua Exceliin, on parannettu suositeltujen työpaikkailmoitusten osuvuutta sekä on tuotu anonyymit rekrytoinnit helposti saataville sekä korostettu tänään julkaistuja uusia työpaikkailmoituksia. Ja olipahan ystävänpäivänä myös koko sivuston väritetty pinkiksi ja koristeltu sydämillä.

Anne-Mari esitteli puheenvuorossaan myös tulevia uudistuksia, joita ovat mm. mahdollisuus kevyeen ”Tämä työpaikka kiinnostaa minua” yhteydenottoon työpaikkailmoituksille, organisaatioiden sijaisrekrytointien tuominen paremmin esille työnantajaesittelysivulle ja mahdollisuus kertoa organisaation panostavan perehdytykseen.

Sivuille on tulossa myös työkalu visailujen toteuttamiseksi, kuten ”Mikä kunta-alan ammatti sopisi sinulle”, joiden tarkoitus on parantaa kunta-alan näkyvyyttä ja mielikuvaa työnhakijoiden keskuudessa. Koska kukapa ei tykkäisi tehdä erilaisia testejä ja jakaa tuloksia kavereille. Lisäksi sivustolle on kehitetty laajempia mahdollisuuksia työnantajamielikuvatyön tueksi, esimerkiksi laajennettujen urasivujen ja rekrytointi-ilmoitusten myötä. Pienen porkkanan Anne-Mari esitteli myös piakkoin julkaistavasta kunta-alan työpaikkailmoitusten houkuttelevuudesta kertovasta ”Halutaan hyper-super-ihmisiä töihin” tutkimuksesta. Tästä kerromme piakkoin lisää, kun tutkimus on hyväksytty ja valmis julkaistavaksi.

Kuntarekry-järjestelmän uudistukset

Seuraavaksi tuotejohtaja Jari Lepistö esitteli jo tehtyjä ja tulevia uudistuksia Kuntarekry-rekrytointijärjestelmän osalta. Suurimpana uudistuksena sitten viime Kuntarekry-päivien oli tietenkin sijaisrekisterin käyttöliittymäuudistus, jossa sijaisrekisteri sai sekä uuden ulkoasun että toiminnallisia uudistuksia. Uudistuksen jälkeen kehityspaino on ollut edelleen sijaisrekisterin parantamisessa ja sen lisäksi on tehty myös parannuksia videohaastattelupuolelle. Uusin versio Kuntarekrystä onkin valmistumassa näillä näppäimillä ja se päivitetään tuotantoon toukokuussa.

Vähän myöhemmin tulevia uutuuksia ovat mm. rekrytointien kommentti-kenttä sekä hakulomakkeen vastausvaihtoehtojen kopiointimahdollisuus. Kuntarekry-järjestelmä kehittyy jatkuvasti ja tässä olikin vain muutama uudistus mainittuna ja tiedotamme niistä tarkemmin aina lähempänä versiopäivityksiä.

Hieman pidemmälle tulevaisuuteen katsoen tullaan tekemään edelleen teknologisia uudistuksia esimerkiksi raportointiin, hakijaportaaliin ja käyttäjähallintaan, sen lisäksi että panostamme myös asiakastoiveiden toteuttamiseen. Ja vilauttelipa Jari puheessaan myös tekoälyn hyödyntämistä.

Hakijakokemuksen merkitys: Case Vaasan kaupunki

Hakijakokemusta ei voida ohittaa, kun puhutaan rekrytoinneista ja se oli tälläkin kertaa puheenaiheena Kuntarekry-päivässä. Iloksemme siitä oli kertomassa Vaasan kaupungin rekrytointivastaava Anne Lindell. Anne kertoi, miten Vaasassa mitataan hakijakokemusta sekä miten tuloksia hyödynnetään rekrytoinnin kehittämisessä. Hakijakokemusta tutkimalla pyritään löytämään rekrytointiprosessin toimivia asioita ja totta kai myös kehityskohteita. Lisäksi sillä varmistetaan rekrytointien laatu ja osoitetaan työnhakijoille, että heistä välitetään. Hakijakokemukseen hyödynnetään aktiivisesti Kuntarekryn hakijaviestintätyökaluja ja myös uutta hakuajan päättymisen jälkeen lähtevää viestiä aiotaan kokeilla.

Vaasan kaupunki on lähettänyt vuodesta 2019 alkaen työnhakijoilleen kyselylinkin Kuntarekryn kautta. Kyselyitä on erilaisia eri rekrytointivaiheeseen päässeille. Kyselyn avulla pyritään myös selvittämään ovatko työpaikkailmoitukset selkeitä ja onko niissä riittävästi tietoa hakijalle ja miten rekrytointiprosessi on kokonaisuudessaan sujunut.

Eniten toiveita hakijoilta on tullut vielä yksityiskohtaisemmasta sisällöstä ja siitä, että palkkoja tuotaisiin vielä paremmin esille jo työpaikkailmoituksessa. Kyselyiden tuloksia Vaasassa käsitellään vuosittain eri foorumeissa aina johtoryhmästä esimiesinfoihin. Jokaisen toimialan kanssa käydään läpi heidän omat tuloksensa ja niiden pohjalta tehdään kehityssuunnitelmia ja pyritään jatkuvasti parantamaan toimintaa. Hakijakyselyt auttavat tunnistamaan rekrytointiosaamiseen liittyviä kehittämistarpeita ja tukea voidaan kohdistaa oikeille esihenkilöille.

Hakijakokemuksen kehittämisellä pyritään siihen, että tulevaisuudessakin Vaasaan saadaan hyviä hakijoita ja pyritään levittämään positiivista työnantajakuvaa laajemmalle. Puheenvuoron lopuksi myös muut linjoilla olleet pääsivät avaamaan keskustelua hakijakokemuksen osalta, ja aihe kirvoittikin paljon hyviä ajatuksia ilmoille. Oli ilo huomata, että hakijakokemus otetaan vahvasti huomioon myös kunta-alan rekrytoijien keskuudessa. Autamme myös hakijakyselyiden toteuttamisessa mielellämme asiakkaitamme. Tutustu tarkemmin

Pienryhmissä tiukkaa asiaa ja vinkkejä Kuntarekryn tehokkaampaan käyttöön

Lounaan jälkeen vuorossa oli pieni aivojumppa Kuntarekry-aiheisen MisaVisan muodossa. Kysymykset koskivat totta kai Kuntarekry-maailmaa. Voittajaksi tiukkojen vaiheiden jälkeen kruunattiin Hanna V. Podiumille kapusivat myös Eltsu ja Marge. Voittajat kuittasivat itselleen upeat Kuntarekry-hupparit. Onnea voittajille.

Tiukan visailun jälkeen osallistujat pääsivät valitsemaan pienryhmistä uusien ja kokeneiden Kuntarekry-käyttäjien ryhmistä itselleen sopivimman. Uusien Kuntarekry käyttäjien aiheena oli perustoiminnallisuuksien läpikäyntiä ja vinkkejä tehokkaampaan käyttöön. Kokeneempien Kuntarekry käyttäjien ryhmässä pohdittiin erityisesti tilastoraporttien monipuolisuutta ja niiden hyödyntämistä eri tarpeisiin.

Työpajatyöskentelyjä pienryhmissä

Iltapäivällä jatkettiin myös pienryhmien osalta jopa kaksin kappalein ja tällä kertaa vaihtoehtoja oli tarjolla laajemmin rekrytoinnin eri osa-alueilta. Pienryhmätyöskentelyssä osallistujat pääsivät valitsemaan heitä kiinnostavista aiheista, jotka olivat sijaispankki, anonyymi rekrytointi, rekrytointimarkkinointi ja työnantajamielikuva sekä hakijaviestinnän kehittäminen seuraavalle tasolle.

Työpajatyöskentelyjen toimintatavat vaihtelivat ryhmittäin, mutta kaikkien yhteinen ajatus oli se, että osallistujat pääsivät itse osallistumaan aktiivisesti keskusteluun ja tekemiseen. Keskustelu ja käyttäjien osallistuminen oli hyvällä tasolla ja sekä osallistujat että vetäjät saivat hyviä ideoita omaan tekemiseensä.

Verkostoitumista ja yleistä keskustelua

Yksi Kuntarekry-päivän keskeinen ajatus koulutuksen ja tiedottamisen lisäksi on ollut saattaa käyttäjät verkostoitumaan ja löytämään yhteisiä toimintatapoja Kuntarekryn käyttöön sekä saamaan ja jakamaan vinkkejä myös muilta Kuntarekryä käyttäviltä henkilöiltä. Tavoitteet täyttyivät tälläkin kertaa ja osallistujat tulivat toisilleen tutuiksi ja toivottavasti keskustelu jatkuu myös päivän jälkeen. Keskustelua heräsi mm. Kuntarekryn verkkokaupasta, työnantajaesittelysivun päivittämisestä sekä kunta-alan rekrymessuista.

Loppuun vielä työpajoja pienryhmissä

Jakaannuimme vielä kerran pienryhmiin. Tällä kertaa aiheina oli sijaistarpeet, työnantajasivujen tuunaus, ja Intro-perehdytysohjelmiston uudet ja tulevat toiminnallisuudet. Koska Kuntarekryn käyttö on mahdollista molemmilla kotimaisilla kielillä, oli myös yhtenä vaihtoehtona Kuntarekry på svenska eli ruotsinkielinen keskustelufoorumi. Vaikka päivä oli jo pitkällä, ei väsymyksen merkkejä ollut ilmassa, vaan keskustelu oli edelleen soljuvaa ja kysymyksiä saatiin erilaisiin kinkkisiin ja mieltä askarruttaviin aiheisiin.

Päivän yhteenveto

Risto Kökkö veti vielä päivän yhteen ja paljon sitä kerettiinkin tänään juttelemaan ja käymään läpi, meinasi ihan hengästyttää, kun kuunteli mitä kaikkea oli käyty läpi. Oli ihanaa nähdä pääkäyttäjiä ja onneksi virtuaalisestikin verkostoituminen onnistuu.

Syksyllä taas palataan seuraavan kerran Kuntarekry-päivien merkeissä 5.10.2021. Jos teillä on mielessä jotain käsiteltäviä aiheita, voit jo vinkata niistä meille. Tai jos sinulla herää jotain muuta Kuntarekryn käyttöön tai rekrytointeihin liittyviä kysymyksiä, ole ihmeessä asiakastukeemme yhteydessä.

Ota yhteyttä

Lue lisää aiheista

Jaa kirjoitus