Blogit15.05.2019

Miten tekstiviestit voivat auttaa rekrytoinneissa?

Nykyisen älypuhelinaikakauden aikana ihmiset ovat kasvaneet yhteen puhelimensa kanssa. Ihmiset tarkistavat puhelintaan keskimäärin noin 12 minuutin välein*. Tämä tarkoittaa, että vaikka nukkuisit maittavat 8 tunnin yöunet, kurkkaat puhelintasi noin 80 kertaa päivässä. Sovelluksia alkaa olemaan jo niin suuri määrä (nopeasti laskettuna omassani oli 80 erilaista sovellusta), että mistä tiedät mitä kukakin käyttää? Voin kertoa vinkin: se löytyy lähestulkoon jokaisesta puhelimesta, oli kyseessä älylaite tai ihan tavallinen matkapuhelin? Kyseessähän on siis tottakai vanha kunnon tekstiviesti. Tämä saattaa ensiajatuksella kuulostaa vanhentuneelta teknologialta ja herättää ajatuksen, että eihän kukaan enää lähetä tekstaria. Asia ei kuitenkaan ole aivan näin. Nykyisin tekstiviestit ovat löytäneet paikkansa nimenomaan yritysviestinnässä, esimerkiksi rekrytointiprosessissa.

Mikä aluksi kuulostaa vanhalta, jopa hieman epäviralliselta viestintätavalta, voikin itseasiassa olla tehokas ja ennen kaikkea ytimekäs tapa viestiä. Tämä johtuu siitä, että vaikka olemmekin puhelimen ääressä jatkuvasti, tekstiviestit eivät huku mainospostien ja kissavideoiden joukkoon.

Mobiililaitteet ovat ylivoimaisesti tehokkain tapa viestiä, kunhan niitä käytetään oikein. Sen avulla on mahdollista tehostaa sekä rekrytointiprosesseja että hakijaviestintää. Jos ajattelet, että voisit ottaa tekstiviestit mukaan omaan rekrytointiprosessiisi, tässä muutamia vinkkejä:

Kuinka käyttää tekstiviestiä rekrytoinnissa?

Rekrytointiprosessissa on muutamia vaiheita, joissa tekstiviestin käyttäminen on erittäin kätevää. Kun mietit tarkkaan kenelle ja miten viestit niin tekstiviestien käyttö on perusteltua. Yleisimmät tavat ovat seuraavat:

  • Kandidaattien pitäminen ajan tasalla. Lähettämällä lyhyen ja ytimekkään viestin rekrytointiprosessin kulusta, pidät heidät ajan tasalla ja he tietävät missä mennään
  • Haastattelukutsut. Lähettämällä haastattelukutsun tekstiviestillä, et sorru liialliseen runoiluun, eikä ole pelkoa että kutsu hukkuu mainossähköpostien joukkoon. Säästät myös aikaa, kun et joudu erikseen soittamaan jokaista haastateltavaa läpi.
  • Muistutukset: Voit lähettää rekrytoitaville henkilöille muistutuksia ajankohdista, esimerkiksi videohaastattelun deadlinesta, haastatteluista tai ihan vaan käytännön hyödyllistä tietoa, kuten miten löydät perille haastatteluun tai missä on parkkipaikat
  • Aiempien ehdokkaiden kontaktointi. Voit kertoa heille uusista työmahdollisuuksista, jotka voivat kiinnostaa heitä. Yksinkertaisimmillaan näin, ”Hei, hait meille töihin viime keväänä, meillä voisi olla sinua kiinnostava paikka tarjolla. Käy katsomassa www.kuntarekry.fi/avoimettyopaikat ja laita hakemus jos kiinnostuit.”

Lyhyt ja ytimekäs, mutta persoonallinen viestintä

Tekstiviestien merkkimäärä on rajallinen. Tämä tarkoittaa sitä, että usein joudut menemään suoraan asiaan ja tiivistämään viestiäsi. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö viestisi voisi olla persoonallinen. Henkilökohtaisempi tekstiviesti tavoittaa henkilön paremmin, ja onhan se myös mukavampi lukea. Älä kuitenkaan ole liian ”kasuaali” viestissäsi, vaan muista pysytellä asiassa. Muotoile tekstisi niin, että välität hyödyllistä tietoa ja että osoitat myös kiinnostusta vastaanottajaa kohtaan.

Lue myös: Ovatko tekstiviestit antiikkia

Nopeampi ja tehokkaampi kuin sähköposti tai soittaminen

Tekstiviestin avausprosentti on noin 98%. Jopa 92% lukee tekstiviestin 3-12 minuutin kuluessa**. Sen lisäksi, että tavoittavuus on korkea, myös viestintä on nopeampaa ja tehokkaampaa. Esimerkiksi sähköpostitse käytävä keskustelu voi kestää päiviä, jos ja kun niitä ehditään edes käymään. Näin ollen rekrytointiprosessisi nopeutuu. Uskallan myös väittää, että työpaikkaa hakevat henkilöt kokevat nopeat vastaukset positiivisena asiana.

Soittamisen sijaan voit tavoitella myös henkilöitä tekstiviestillä. Esimerkiksi on monia henkilöitä, jotka eivät halua vastata tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun. Näin ollen tekstiviestit ovat hyvä tapa tavoittaa, mutta myös parantaa vastaanotettavuutta.

Lue tästä 5 vinkkiä tehokkaampaan rekrytointiin

Sopii eri vaiheisiin

Tekstiviesti ei ehkä sovi rekrytointiprosessin kaikkiin vaiheisiin, mutta on erittäin todennäköistä, että voit käyttää sitä jossain tietyissä rekrytointiprosessisi kohdissa. Tärkeintä on ajatella, mitä lähetät ja miksi. Tekstiviestin avulla on mahdollista toteuttaa monipuolista hakijaviestintää. Esimerkiksi haastattelukutsut ja rekrytoinnin tilanteesta viestiminen onnistuu kätevästi tekstiviestillä.

Etenkin nopeassa sijaisrekrytoinnissa tekstiviestit ovat tehokas apuväline. Suuren avausprosentin ja ytimekkään viestin avulla sijaiset saadaan kiinnitettyä nopeasti. Esimerkiksi Salon kaupunki löytää automatisoidun tekstiviestihaun avulla sijaisen keskimäärin 18 minuutissa. Lue täältä lisää Salon sijaisrekrytoinnista.

Lähteet:

*) BBC Phone and internet use: Number of mobile calls drops for first time: https://www.bbc.com/news/technology-45033302
**) Kuntarekryn sijaisrekrytoinnin tilastoraportit

Haluatko kuulla lisää tekstiviestien mahdollisuuksista? Ota yhteyttä