Videorekrytointi
Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa… ja video vieläkin enemmän
Vaikka sanoissa on kuinka voimaa, kuva kertoo hakijasta enemmän ja video eniten: innostuksen, tavoitteellisuuden ja motivaation... juuri ne olennaiset tekijät. Kuntarekry-palveluun tuotiin viime keväänä mahdollisuus videoiden käyttöön.
Videot ovat sekä työnantajan että työnhakijan etu. Ne antavat rekrytoijalle hyvän käsityksen jokaisesta hakijasta jo heti hakuprosessin alussa. Hakijalle hyvin suunniteltu video puolestaan tarjoaa mahdollisuuden tutustua organisaatioon ja muodostaa siitä mielikuvaa.
Videon käytöstä rekrytoinnissa puhutaan yleensä ensimmäiseksi ajansäästöstä. Se onkin huomattava, jopa 60 % videorekrytointisovelluksen kehittäjä kehittäjän RecRightin mukaan.
Kirjallisen hakemuksen perusteella haastatteluun kutsutaan usein henkilöitä, jotka eivät vastaakaan ennakkomielikuvaa. Videon avulla osan hakijoista voi pudottaa pois jo ennen haastatteluvaihetta.
Rekrytointeihin osallistuu usein useampia henkilöitä ja aikataulupalapeli voi olla melkoinen. Välillä haastattelu onnistutaan sopimaan ehkä vasta viikkojen päähän. Jos avainhenkilö sairastuu, ollaan lähtötilanteessa. Aika on rahaa.
Lue myös: Videot säästävät aikaa rekrytoinnissa
Persoona esiin
Video on hakijalle aina mahdollisuus, ja varsinkin silloin, kun tehtävä on oman osaamisen ylärajoilla. Video antaa persoonalle tilaa, ja kaikki vaikuttamisen keinot ovat käytössä. Myös kirjallinen hakemus saattaa olla perustasoa ja henkilö tippuu sen takia pois, vaikka video voisi kertoa päinvastaista.
Kirjallisissa hakemuksissa fokusoidaan usein tiettyihin teknisiin taitoihin tai niiden puuttumiseen. Se voi viedä huomion yhdeltä keskeiseltä tekijältä eli tiimisopivuudelta, jota on huomattavasti helpompi arvioida videolta kuin kirjallisesta hakemuksesta.
Hakijan etu on myös tasapuolisuus. Kysymykset ovat identtiset kaikille, samoin äänensävy ja painotukset, joilla ne lausutaan. Haastattelijan mahdollinen ennakkosuosikki ei saa lempeämmin lausuttuja kysymyksiä tai myötäsukaista hyminää vastauksensa jälkeen.
Videokysymysten teko sujuu ketterästi
Haastatteluvideon tekeminen saattaa aluksi tuntua vieraalta, mutta kyseessä on yksinkertaisesti 5-10 kysymyksen videoklippi, joka ladataan Kuntarekry-palveluun. Tavallinen älypuhelin on tarkoitukseen riittävä, mutta jos haluaa hieman panostaa, kannattaa hankkia videokamera, nappimikrofoni ja jalusta.
Kysymykset ovat samoja kuin mitä haastattelussa kysyttäisiin. Ne on hyvä suunnitella niin, että ne kattavat työhön liittyvät keskeiset alueet. Lisäksi mukaan kannattaa ottaa ainakin yksi vapaamuotoinen kysymys, jossa hakijan persoona pääsee kunnolla esiin.
Kysymysten yhteyteen sopii pieni johdanto, jossa kerrotaan rekrytoinnin tavoitteet ja esitellään tiimi.
- Oikein muotoillut kysymykset rakentavat tehokkaasti mielikuvaa ydinsidosryhmässä eli niiden henkilöiden keskuudessa, jotka haluavat työskennellä organisaatiossa, toimitusjohtaja Juho Toivonen Kuntarekry-palvelun omistavasta FCG Talentista.
Videot kasvattavat tasaisesti suosiotaan, Amerikassa niitä katsotaan jo enemmän kuin televisiota. Arvioiden mukaan videoiden osuus kasvaa lähivuosina vielä huomattavasti. Olisi outoa, jos työnantajat jäisivät tästä kehityksestä syrjään. Nyt kannattaa lähteä liikkeelle - edelläkävijä saa aina positiivista huomiota niin organisaation sisällä kuin sidosryhmissä.