Blogit03.06.2019

Työhaastattelu rekrytoijan näkökulmasta

tyohaastattelu rekrytoijan näkökulmasta

Haastattelut ovat paras tilaisuutesi tutustua kandidaatteihin ja määrittää ovatko he oikeassa paikassa. Samalla se on myös mahdollisuutesi vaikuttaa hakijakokemukseen. Haastattelu voi vaikuttaa työnhakijan mielikuvaan organisaatiostasi ja hänen haluunsa liittyä tiimiisi. Tarjoamalla hyvän haastattelukokemuksen, vaikutat myös positiivisesti työnantajamielikuvaasi.

Tarjoamalla positiivisen haastattelukokemuksen, varmistat myös että parhaat kandidaatit kiinnostuvat organisaatiostasi. Uskallan jopa väittää, että vain epätoivoiset työnhakijat ovat valmiita jatkamaan prosessia huonon kokemuksen jälkeen. Samalla parhaat ehdokkaat ovat jo matkalla seuraavaan paikkaan.

Hakijakokemus on muutenkin ottanut suuren roolin rekrytointien kehityksessä. Lue lisää rekrytoinnin muutoksesta ja hakijakokemuksen tärkeydestä

Helpota haastattelun aloitusta

Rekrytointiprosessisi on edennyt vaiheeseen, jossa olet löytänyt kourallisen sopivia haastateltavia. Haastattelupäivä on hakijalle hieno mahdollisuus kertoa itsestään, mutta se on myös rekrytoijalle mahdollisuus osoittaa, että tämä on loistava paikka työskennellä. Vähennä siis haastateltavan jännitystä ja pyri varmistamaan, että haastattelu alkaa oikeilla askelmerkeillä. Niinkin pieni askel, kun saapumisohjeiden antaminen voi olla merkittävä asia haastateltavalle. Kysy siis miten voit auttaa ja anna heille hyödyllisiä ohjeita saapumista tai valmistautumista varten.

Valmistautumisen tärkeys

Valmistautuminen on tärkeä osa haastattelua niin rekrytoijalle kuin haastattelijallekin. Yhtä tärkeää kuin kandidaatille on tietää, minne hän on tulossa, myös sinulle on tietää, ketä olet haastattelemassa. Tutustu ehdokkaisiin ja heidän osaamiseensa kunnolla. Näin voit esittää tarkentavia kysymyksiä, jotka auttavat sinua päätöksen teossa. Pelkkien ”klisee” kysymysten esittäminen taas antaa sinusta kuvan, että et välttämättä ole tehtäviesi tasalla.

Voit helpottaa molempien osapuolten valmistautumista kertomalla ennakkoon miten haastattelu tulee etenemään, ketä haastatteluun osallistuu ja kuinka kauan haastattelu kestää.

Osallista haastateltava

Järjestä haastattelu, joka tarjoaa mahdollisuuden muuhunkin kuin pelkästään kysymyksiin vastaamiseen. Pelkästään haastattelukysymyksiin vastaaminen ei välttämättä anna parasta mahdollista tietoa kandidaatin osaamisesta. Voit esimerkiksi ottaa mukaan erilaisia tehtäviä tai ideointeja, jotka antavat haastattelijalle mahdollisuuden osoittaa taitonsa.

Anna ehdokkaalle tilaisuus loistaa

Haastateltaville annetaan usein vinkkinä, että muista sitten kysyä myös siltä haastattelijalta jotain. Pyri mieluummin luomaan vuorovaikutuksellinen keskustelu, jossa molemmat osapuolet kysyvät ja vastaavat. Anna ehdokkaiden esittää kysymyksiä haastattelun eri vaiheissa, ei pelkästään lopuksi ku olet käynyt läpi oman kysymyspatteriston.

Anna heille vielä loppuun mahdollisuus tehdä ns. loppulausunto. Mikään ei ärsytä haastateltavaa, kuin tunne että he ovat joutuneet lähtemään haastattelusta saamatta sanoa kaikkea haluamaansa. Älä missään nimessä kuikuile kelloa ja sano, että nyt meidän täytyy lopettaa, ennen kuin olet varma että haastateltava on saanut kerrottua itsestään kaiken oleellisen.

Lopuksi

Mieti jokaista hakijaa mahdollisena uutena työkaverina. Jos tulette jatkossa työskentelemään yhdessä, on haastattelu hyvä ensivaikutelma. Autat heitä onnistumaan, olemalla itsekin helposti lähestyttävä ja innostunut.

Muista että haastattelun jälkeen, suurin murhe on epätietoisuus. Pidä ehdokkaat ajan tasalla, äläkä pelkää antaa huonoja uutisia. Muista myös kysyä palautetta omasta tekemisestäsi ja ole valmis antamaan palautetta hakijalle.

Lue myös:Kuinka lähettää ei-kiitos tieto hakijalle

Tutustu rekrytoinnin asiantuntijapalveluihimme