Blogit11.03.2021

Vinkkejä videohaastattelun tekemiseen

vinkkejä videohaastattelun tekemiseen

Videot ovat erinomainen keino rekrytoinnin tehostamiseen ja nopeuttamiseen. Videohaastattelut ovat etätyöaikana entisestään nostaneet suosiotaan. Etenkin ennakkoon nauhoitetut videohaastattelut, joiden avulla haastattelut voidaan hoitaa ajasta ja paikasta riippumatta. Näin ollen sekä rekrytoija että työnhakija voivat hoitaa haastattelun silloin kuin heille parhaiten sopii.

Videot tukevat erinomaisesti rekrytointien läpiviemistä. Niiden avulla voidaan viedä rekrytointia eteenpäin, vaikka olisi erilaisia kokoontumisrajoituksia. Ne myös säästävät aikaa ja tehostavat rekrytointiprosessin etenemistä sekä mahdollistavat työnhakijalle mahdollisuuden tuoda paremmin esiin omaa persoonaansa, kuin pelkällä hakulomakkeella. Videohaastatteluiden tekemiseen kannattaa kuitenkin panostaa, jotta niistä saadaan paras hyöty irti rekrytoijan näkökulmasta. Tässä muutamia vinkkejä videohaastattelun tekemiseen yhteistyökumppanimme RecRightin avustuksella.

Suunnittele videohaastattelu huolellisesti

Videon avulla voidaan rakentaa myös työnantajamielikuvaa. Siksi sen tekemiseen kannattaa käyttää aikaa ja suunnitella videoiden käyttö huolellisesti. Videolla kannattaa olla oma itsensä ja pohtia millaisen kuvan haluat antaa videon välityksellä hakijalle. Vaikka videolle puhuminen voi tuntua vaikealta ja jäykältä, luomalla rennomman kuvan ja olemalla luonteva, jos se vain suinkin onnistuu, annat myös työnhakijalle rennomman kuvan ja rohkaiset heitä olemaan oma itsensä.

Videoiden käyttö kannattaa tuoda esille myös jo työpaikkailmoituksella. Näin hakijoille ei tule yllätyksenä videohaastattelukutsu, ja he voivat valmistautua siihen jo etukäteen. Aloita myös videohaastattelu esittelemällä itsesi ja organisaatiosi sekä myös kertomalla etukäteen hieman tulevista kysymyksistä.

Mitä kannattaa kysyä?

Videohaastattelusta ei kannata tehdä liian pitkää. Yleensä 3-4 kysymystä on sopiva määrä ja yhden ”kysymyksen” voit käyttää hyvin vaikkapa työtehtävän tai yksikön tarkempaan esittelyyn. Kysymykset kannattaa miettiä huolella, jotta hakijasta saadaan selville tulevan työtehtävän kannalta olennaisimmat asiat. Myös kysymysten aihealueiden kannattaa olla hieman erilaisia, jotta kaikkiin kysymyksiin ei tule samanlaista vastausta.

Hyviä aihealueita ovat esimerkiksi:

  • Ammatillinen osaaminen ja tietotaidot
  • Haastavat tilanteet työuralla ja miten niistä selviydyit
  • Oman itsensä johtaminen ja käsitys omista vahvuuksista ja heikkouksista
  • Motivaatio ja odotukset työtä kohtaan
  • Työelämän valmiudet ja sopiminen työyhteisöön
  • Työtehtävän kannalta oleelliset taidot, kuten esimiestaidot, tietotekniset taidot tai kielitaito
  • Stressinsietokyky
  • Käsitys organisaatiosta ja sen työtehtävistä

Vaikka aihealueita ja niihin liittyviä kysymyksiä voisi keksiä loputtomiin, pyri kuitenkin pitämään kysymysten määrä riittävän alhaisena, ja sen sijaan panostamaan kysymyksessä siihen, että hakija voi vastata siihen laajasti ja niin, että hänen osaamisensa on mahdollista tulla esille vastauksessa. Älä myöskään tenttaa liian vaikeita asioita heti haastattelun alkuvaiheessa, etenkin jos käytät videohaastattelua ensimmäisen kierroksen haastatteluvaiheessa. Jos hakija etenee videohaastatteluista seuraavaan vaiheeseen, voit hyödyntää videokysymyksiä ja rakentaa niiden ympärille uusia kysymyksiä ja haastattelurunkoa.

Lopuksi muista tehdä haastattelun loppuun myös video, jossa kiität hakijaa hänen ajastaan ja samalla kerrot rekrytointiprosessin etenemisestä. Nämä ovat pieniä asioita, mutta tärkeitä osana hyvää hakijakokemusta.

Lue myös: Iisalmen kokemuksia videoiden hyödyntämisestä

Jos haluat kokeilla miltä haastattelu työnhakijan näkökulmasta tuntuu, voit kokeilla sitä täältä.

Jos haluat kuulla, miten videohaastatteluiden käyttäminen osana Kuntarekryä onnistuu, laita meille yhteydenottopyyntö ja opastamme asiassa mielellämme eteenpäin.

Ota yhteyttä