Blogit29.09.2020

Miten Kuntarekryn anonyymi rekrytointi toimii ja onko siitä hyötyä?

Kuntarekryyn on kehitetty entistä paremmat anonyymin rekrytoinnin mahdollistavat ominaisuudet. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että rekrytointi voidaan toteuttaa mahdollisimman pitkään anonyyminä, ilman että rekrytointiin osallistuvilla henkilöillä on mahdollista ”kurkkia” hakijan tunnistetietoja ennen kuin rekrytoinnin anonymiteetti päätetään poistaa.

Anonyymin rekrytoinnin tavoitteet

Anonyymin rekrytoinnin tavoitteet vaihtelevat työnantajasta riippuen, mutta yleisimmin sen avulla pyritään ehkäisemään syrjintää rekrytoinnissa. Samalla anonyymi rekrytointi auttaa rekrytoijaa kehittämään omaa toimintaansa ja etsimään hakemuslomakkeelta nimenomaan kyseisen työtehtävän kannalta oleellista osaamista. Anonyymin rekrytoinnin avulla pyritään usein myös lisäämään työyhteisöjen monimuotoisuutta sekä löytämään kompetenssinsa puolesta paras henkilö kyseiseen tehtävään.

Yleisin käytäntö on, että rekrytoinnin haastatteluvalinnat tehdään tietämättä työnhakijan henkilöllisyyttä. Näin ollen haastatteluvalintoja tekevät ihmiset arvioivat hakijoita osaamis- ja koulutusperustein näkemättä henkilön muita tunnistetietoja, kuten ikää, sukupuolta tai nimeä. Joku varmasti voi sanoa, että tämä ainoastaan siirtää syrjintää ja näiden asioiden miettimistä rekrytoinnissa myöhäisempään vaiheeseen. Se voi olla myös näin, mutta ehkä tämä käsittelytapa ainakin laittaa ajattelemaan asiaa. Me tiedämme jo sen, että teknologia toimii, mutta mielenkiinnolla odotamme millaisia muutoksia tämä mahdollisesti tuo rekrytoivan henkilön toimintatapoihin.

Lue myös: Anonyymi rekrytointi - paras ratkaisu yhdenvertaisuuden lisäämiseen rekrytoinnissa?

Anonyymi rekrytointi Kuntarekryssä

Käytännössä anonyymi rekrytointi Kuntarekryssä onnistuu kahdella eri tavalla. Manuaalisesti piilottamalla tarvittavat tiedot hakulomakkeilta tai Kuntarekryn anonyymin rekrytoinnin lisäominaisuuden avulla. Molemmat tavat mahdollistavat anonyymin rekrytoinnin suorittamisen, mutta vain toisella avulla voidaan varmistaa, että anonymiteettiä ei ole rikottu ennen kuin anonyymiys on rekrytoinnista poistettu.

Ilman anonyymin rekrytoinnin lisäominaisuutta toteutettavassa anonyymissä rekrytoinnissa esimiehille toimitetaan hakijayhteenveto, jossa hakemuksista löytyy hakijan ID-numero sekä kompetenssitiedot, joiden perusteella haastatteluvalinnat tehdään. Jos henkilöllä on oikeudet päästä näkemään kyseiseen rekrytointiin liittyvät tiedot, ei häntä voi estää menemästä lukemaan noita tietoja. Käytännöt siis täytyy yhdessä sopia ja näin ollen pyytää, että henkilö ei mene erikseen katsomaan hakemuksia järjestelmästä. Tämä tapa siis on aivan toimiva, mutta sen avulla ei voida varmistaa, että anonymiteetti säilyy ja myös inhimillisen erehdyksen vaara on olemassa prosessin eri vaiheissa.

Erillisenä lisäominaisuutena Kuntarekryyn saatava anonyymirekrytointi poistaa inhimillisen erehdyksen vaaran. Tämän ominaisuuden aktivoinnin jälkeen rekrytoivat henkilöt eivät saa lainkaan työnhakijoiden anonymisoituja tietoja näkyviinsä ennen kuin anonymiteetti kytketään pois päältä. Rekrytointia ja hakemuksia voidaan käsitellä normaaliin tapaan järjestelmässä, ilman että mitään tunnistetietoja hakemukselta paljastuu. Toki sitä emme voi taata, että hakija paljastaa itse nämä tiedot kertomalla avoimessa tekstikentässä itsestään seuraavasti ”Hei, Olen Kimmo 32-vuotias kauppatieteiden maisteri Keravalta.” Mutta viestimällä hakijoille, että kyseessä on anonyymi rekrytointi, myös tätä ongelmaa voidaan ennaltaehkäistä. Kun anonymiteetti otetaan pois päältä rekrytoinnista, esim. haastatteluvalintojen jälkeen, tulevat kaikki työhakemuksen tiedot esiin ja rekrytointia voidaan viedä eteenpäin.

Lue myös: Anonyymi rekrytointi ja hakijakokemus

Onko lisäominaisuudesta hyötyä?

Jos organisaationne haluaa toteuttaa jompaakumpaa tapaa ja miettii kumpi olisi tehokkaampi, voidaan sitä puntaroida eri tavoin. Onko inhimillisen erheen vaaraa, onko kiusausta ”kurkata” hieman lisätietoja hakijasta, onko manuaalinen työ kuinka tehokasta ja niin edelleen. Jos arvioidaan, että rekrytointiasiantuntijan mediaani tuntityön kustannus on 23,5 € ja kunnassa tehdään n. 1000 rekrytointia vuodessa, joista vaikkapa 400 anonyymisti. Arvioidaan myös, että manuaalinen työ per rekrytointi tehdään noin kahdessa tunnissa. Voidaan laskea, että manuaalisesti tehtynä anonyymit rekrytoinnit maksavat 23,5 € x 400kpl x 2 h = 18 800€.

Kuntarekryn anonyymirekrytoinnin lisäominaisuuden hinta määräytyy organisaation koon mukaan. Sen avulla pystytään säästämään yllä mainitun mukainen kustannus ja tuottamaan teknisesti varmemmin anonyymi rekrytointiprosessi. Jos haluat ottaa käyttöön anonyymin rekrytoinnin lisäominaisuuden, löydät sen kätevästi verkkokaupastamme tai jos haluat kuulla siitä lisää, voit laittaa meille viestiä alla olevan yhteydenottolomakkeen kautta.

Tilaa anonyymirekry verkkokaupastaKysy lisää

Lue lisää aiheista

Jaa kirjoitus